logo

Ірпінський медичний портал

+38 (04597) 674-69
Реєстратура:
Соц. мережі:
Кабінет пацієнта
Будь-ласка авторизуйтесь або зареєструйтесь

Нові виклики, нові перестороги.

За період з 13 по 19 січня 2020р. на  ГРВІ в Україні захворіло понад 142 тисячі людей із них понад 60 % становлять діти.

• інтенсивний показник захворюваності на грип та ГРВІ по Україні становить 275,3 на 100 тисяч населення, що на 42,3 % менше рівня епідемічного порогу;

• зареєстровано 9 пацієнтів, клінічний стан яких підлягав визначенню випадку грипоподібного захворювання (далі –ГПЗ), показник 23,9 на 100 тисяч населення, та 17 випадків тяжкої гострої респіраторної інфекції (далі –ТГРІ);

• зафіксовано широке географічне поширення грипу;

• зареєстровано два летальних випадки, що підтверджено методом ПЛР;

• за тиждень проти грипу щеплено 1 363 осіб.

Резюме з початку сезону по Україні

• інтенсивний показник захворюваності на 14,1 % менше аналогічного періоду минулого сезону;

• з 30 вересня 2019 року до 12 січня 2020 року перехворіло 5,8 % населення країни;

• госпіталізовано 61 842 особи, із них 79,3 % –діти віком до 17 років;

• зареєстровано 147 випадків пацієнтів із ГПЗ, серед них методом полімеразної ланцюгової реакції (далі –ПЛР) обстежено 96 осіб, отримано 7 позитивних результатів на грип (визначено віруси грипу типів А(Н1)pdm09 –4 та В –3), та 361 випадок серед пацієнтів із ТГРІ, із них методом ПЛР обстежено 217 осіб, отримано 31 позитивний результат на грип (визначено віруси грипу типів А(Н1)pdm09 –23, А(Н3) –8 та В 3);

• з жовтня в Україні від грипу померло 11 осіб;

• з початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 230 477 осіб.       

                       

За даними щотижневого моніторингу ДУ  «Київський обласний лабораторний центр» Міністерства охорони здоров’я України епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (далі – ГРВІ) в Київській області залишається стабільною, рівні захворюваності перебувають на неепідемічних рівнях. За 3-й тиждень 2020 року (13.01. – 19.01.2020 р.) захворіло 11.190 осіб, інтенсивний показник склав 635,0 на 100 тисяч населення, що нижче епідемічного порогу на 24,2 %. Із загальної кількості захворілих переважну більшість становили діти віком до 17 років – 6229 або 56 %.

Грип – недуга інфекційна

      Грип – це гостра вірусна інфекційна хвороба, що характеризується ураженням верхніх дихальних шляхів з переважанням трахеобронхіту, вираженою інтоксикацією з гарячкою.

      Це одна з небагатьох інфекційних хвороб, що здатна до пандемічного поширення. Щорічні епідемії грипу, періодичні пандемії завдають шкоди як здоров’ю населення, так і економіці країни.

      Грип починається гостро. Спостерігається висока температура тіла, до 40 градусів, яка не спадає декілька днів, головний біль, а також біль в очних яблуках, суглобах, м’язах.

       Пізніше приєднується сухий кашель, набрякає слизова оболонка носа, але як такого нежитю немає. Можуть бути нудота та блювання, які пов’язані з інтоксикацією організму. Інкубаційний період від трьох - до п’яти днів. Тяжкість хвороби залежить від загального стану організму, віку людини, чи контактував хворий із даним вірусом грипу раніше.

 

      При тяжкому стані можуть виникати ураження серцево-судинної системи, пневмонія, трахеобронхіт, менінгоенцефаліт. Не дивлячись на всі зусилля лікарів та вчених, призупинити цей процес поки що не вдається. Тому потрібно готуватися до епідемії грипу заздалегідь, щоб вона не застала нас зненацька.

Кращим засобом протидії грипу є його профілактика.

      Профілактичні заходи спрямовані насамперед на підвищення несприйнятливості організму до дії збудників грипу, а також заходи санітарно-гігієнічного спрямування, тому насамперед необхідно:

- вести здоровий спосіб життя, виконувати ранкову гімнастику;

- не обмежувати себе в прогулянках на свіжому повітрі;

- виконувати контрастні обливання водою;

- здійснювати провітрювання і вологе прибирання приміщень;

- дотримуватися раціонального харчування з великою кількістю свіжих овочів та фруктів;

- застосовувати неспецифічні модулятори імунітету, а саме: настойку ехінацеї, елеутерококу, вітамінні препарати, зокрема вітамін С, аскорутин, змащувати перед прогулянками слизову оболонку носа оксоліновою маззю. Вживати часник, цибулю, відвар шипшини.

- підбирати одяг відповідно до сезону, проводити часте миття рук;

- одягати марлеву пов’язку під час епідемії в місцях скупчення людей чи при контакті із хворим.

- уникати частого контакту з хворими людьми;

- торкання руками очей, носа чи рота.

      На сьогодні одним з найефективніших специфічних методів профілактики грипу залишається вакцинація протигрипозною вакциною, до складу якої обов’язково входять штами вірусів, які циркулюватимуть на території України та можуть стати можливою причиною захворювань.

      Профілактичні щеплення сприяють виробленню захисних противірусних антитіл до грипу.

      Для зменшення інтенсивності епідемічного процесу грипу доцільно комплексно здійснювати заходи за трьома напрямками:

- блокування імовірних джерел збудників інфекції;

- порушення механізму передачі збудників інфекції;

- формування прошарку осіб, несприйнятливих до збудників інфекції.

      Також необхідним є проведення протиепідемічних та профілактичних заходів, які спрямовані на обмеження доступу потенційних вірусоносіїв, у першу чергу в установи та заклади з особами, які належать до груп ризику.

     Що стосується коронавірусу  2019-n COV то його резервуаром являються змії.

Клінічні прояви хвороби: різке підвищення температури, лихоманка, кашель, ускладнене дихання.

Інкубаційний період від 1 до 14 днів, але як заявив міністр охорони здоров’я Китаю Ма Сяовей 26 січня 2020 р., хворий є заразним вже до появи перших симптомів, тобто в інкубаційний період. Це кардинально змінює як стратегію так і тактику боротьби з цим недугом.

Тож  сьогодні основний акцент слід робити на профілактику:

  • Сумлінно і часто мити руки, використовуючи антисептики;
  • Уникати тісного контакту з усіма, хто має симптоми простуди;
  • Витримувати так званий «етикет кашлю»: в разі захворювання на ГРВІ прикриватися бумажною серветкою,  або носовою хустинкою, тримаючись подалі від людей;
  • Уникати незахищених контактів з дикими та домашніми тваринами;
  • Гарно проварювати м'ясо та яйця перед вживанням в їжу. Це особливо стосується любителів м’яса з кров’ю та яєць некруто.  

І насамкінець:  ні в якому разі не займайтесь самолікуванням та своєчасно звертайтесь до лікаря, для  отримання кваліфікованої медичної допомоги та уникнення ускладнень!

 

Читайте також