logo

Ірпінський медичний портал

+38 (04597) 674-69
Реєстратура:
Соц. мережі:
Кабінет пацієнта
Будь-ласка авторизуйтесь або зареєструйтесь

Вітамін Д для здоров’я людини

Поширеність гіповітамінозу Д становить до 78% від загальної популяції.

Дефіцит вітаміну Д – це фактор ризику розвитку ряду захворювань.

Це – рахіт у дітей, переломи головки стегнової кістки у людей літнього віку, у жінок постменопаузального періоду та чоловіків, які лікують рак передміхурової залози антіандрогенами. Дефіцит вітаміну Д пов’язують з розвитком цукрового діабету, онкозахворювань у жінок, особливо молочної залози, алопеції, остеопорозу, деяких видів безпліддя, хвороби Альцгеймера, ожиріння, порушення перебігу вагітності.

Дуже важливо те, що тільки корекція продуктів харчування, перебування на сонці (у той час, коли тінь більша за зріст), профілактичний прийом вітаміну Д у деяких випадках недостатня.

Оптимальний варіант – визначити рівень вітаміну Д у крові та призначити адекватне лікування препаратами вітаміну Д вітчизняного (ергокальціферол м. Умань) чи іноземного виробництва (вігантол, аквадетрім) та вживати достатньо продуктів, що містять кальцій6 творог, твердий сир, кунжут.

Джерело вітаміну Д:

  1. Сонце – в той час коли тінь більше за зріст людини. Дуже часто це протипоказано за станом здоров’я.
  2. Продукти харчування. Щоб отримати 400 МО вітаміну Д необхідно

1 л молока

2 кг печінки яловичини

20 шт. яєць

400 г лосося

4 пачки вершкового масла і т.п.

Це, звичайно, неможливо, раніше всім дітям обов’язково видавали риб’ячий жир, але в ньому не повинно бути  шкідливих для дитини речовин та точно визначена доза вітаміну Д, що не  робиться в біодобавках.

Звичайно, люди, які особливо потребують вітамін Д (це діти, жінки, що планують вагітність, вагітні, жінки постменопаузального періоду, чоловіки літнього віку, чоловіки, що лікують рак передміхурової залози антіандрогенами, хворі хронічними захворюваннями: цукровий діабет, хвороба Альцгеймера, алопеція, остеопороз, онкологічні захворювання) повинні вживати продукти, які містять вітамін Д (молоко, яйця, жирна риба, яловича печінка, вершкове масло, перебувати на свіжому повітрі, достатньо рухатись), але у багатьох випадках це недостатньо, а тільки призначення лікарем адекватної дози вітаміну Д дає результат.

Увага! Вітамін Д, як і любий лікарський препарат необхідно приймати тільки після консультації з сімейним лікарем, або лікарем – ендокринологом.

 

Лікар – ендокринолог

Ірпінської міської поліклініки

Ільченко А.А.

Читайте також