logo

Ірпінський медичний портал

+38 (04597) 674-69
Реєстратура:
Соц. мережі:
Кабінет пацієнта
Будь-ласка авторизуйтесь або зареєструйтесь

Безпечний відпочинок – запорука здоров’я і душевної рівноваги

З настанням тепла все більше людей у вихідні та святкові дні цілими сім’ями йдуть у ліс, до річки, прагнучі відпочинку на природі. Але можна зазнати шкоди для здоров’я, нехтуючи правилами безпечного відпочинку.

          По – перше :

  • При купівлі будь –якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продовця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
  • Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
  • При неорганізованому відпочинку ( туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної.
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання ( рік, озер, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі – використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.
  • Не допускати споживання продуктів та напоїв з просроченим терміном зберігання.
  • Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
  • Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • При купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звернути увагу на термін та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  • При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні ).
  • На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній  термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.
  • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми – обдати окропом.
  • При харчуванні у непристосованих умовах ( ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з грунтом та піском.
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом.
  • Обов’язково мити руки після вhttp://www.irpinmed.com.ua/uploads/n_25_45835166.jpgідвідування туалетів.
  • При відпочинку з дітьми, батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи – батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала  незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.
  • Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи, при можливості  - одержати консультацію по телефону з сімейним лікарем, або педіатром.
  •  Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово ( до прибуття лікаря ) ізолювати від решти колективу.
  • При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

Природа нам дарує здоров’я і душевну втіху, але не будьте легковажними при організації відпочинку. Хай відпочинок буде – насолодою у відновленні фізичних і духовних сил.

 

Заступник головного лікаря з лікувальної роботи ИМП Н.І. Чапля

Читайте також